✓ Deskundig advies op maat
✓ Ruim aanbod in onze showroom
✓ Grote collectie hout én PVC

Hazekamp parket

Hoe kunt u een houten vloer leggen?

Wilt u een houten vloer laten leggen in Utrecht en omgeving? Bij Hazekamp Parket vindt u diverse houten vloeren voor elke smaak en portemonnee, die wij vakkundig voor u leggen. Hoe gaat dat precies? Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen. In dit artikel vertellen we daar graag wat meer over.

Verschillende methodes om een houten vloer te leggen

Er zijn verschillende methodes om een houten vloer te leggen. Welke methode het beste is, is afhankelijk van het type hout, de belasting, ondergrond en de ruimte. Daarnaast heeft iedere parketteur ook zijn eigen voorkeur. Welke methode het beste gebruikt kan worden is dus volledig afhankelijk van de situatie. Hieronder beschrijven we de meest gebruikte methodes.

Volledig verlijmd leggen

Verlijmd leggen betekent dat de vloer met lijm op de ondergrond wordt bevestigd. Vaak wordt gebruik gemaakt van een tussenvloer van houtenspaanplaten, maar dit is niet in all gevallen nodig. Daarna worden de planken gelegd in het gewenste patroon. Het voordeel van verlijmen is dat de vloer minder zal werken en het contact geluid minimaal is. Het verwijderen van de vloer is lastig en brengt hogere kosten met zich mee dan een zwevende vloer.

Zwevend leggen

Een houten vloer kan ook zwevend gelegd worden, hierbij wordt geen lijm gebruikt. Op de ondervloer wordt een losse tussenvloer gelegd, meestal is deze gemaakt van vochtschermfolie en foam. Op de tussenvloer worden de planken met de mes- en groefverbindingen aan elkaar gelegd. De mes- en groefverbindingen worden meestal verlijmd met nadenlijm. Onze Multiplankvloer kan zowel zwevend gelegd worden alles volledig verlijmd. Een vloer zwevend laten leggen is meestal goedkoper en de vloer is ook weer makkelijk te verwijderen. Een nadeel is dat de planken zwevend liggen, waardoor het kan gebeuren dat de vloer plaatselijk licht kiert of zweeft.

Spijkeren

Een andere, zeer betrouwbare, methode is het vastspijker van de vloer. Deze methode gebruiken wij voor ons traditioneel parket. Dit is de meest ambachtelijke wijze van vloeren leggen. Een traditionele parketvloer bestaat uit een gelijmde ondervloer, waarop een houten toplaag wordt gespijkerd. Daarna worden alle kiertjes en spijkergaatjes gestopt om vervolgens geschuurd en afgewerkt te worden met een beschermende olie- en laklaag. Traditioneel parket is te leggen in stroken met diverse lengtes en breedtes maar is ook te leggen in diverse patronen zoals visgraat, Hongaarse punt of blokpatroon.

Hongaarse punt parket leggen

Een Hongaarse punt parket wordt gelegd in een hoek van 45 of 60 graden. Het bovenste deel van de planken sluiten op elkaar aan. Bij een Hongaarse punt parket lopen de lijnen strakker in elkaar over dan bij een visgraat parket. Het leggen van een Hongaarse punt parket is een accuraat klusje. Hazekamp Parket heeft experts in huis die voor u een Hongaarse punt parket leggen. Laat een van onze specialisten een Hongaarse punt parket maatwerk offerte voor u maken.

Kan ik bij parket beter kiezen voor verlijmen of zwevend?

De voor- en nadelen van verlijmd leggen:

  • + Stevige constructie
  • + Verplaatst niet
  • + Contact geluid is minimaal
  • – Verwijderen van de vloer is lastig
  • – Hogere kosten dan zwevende vloer

De voor- en nadelen van zwevend leggen:

  • + Goedkoper dan verlijmd leggen
  • + Makkelijker te verwijderen
  • + Zonder lijm
  • + Mes- en groefverbindingen
  • – Het kan gebeuren dat de vloer plaatselijk licht kiert of zweeft.

Laat uw vloer leggen door Hazekamp Parketvloeren in Utrecht

Bij Hazekamp Parket vindt u all-in houten vloeren. Heeft u advies op maat nodig? Het leggen van een houten vloer is een vak apart dat met veel precisie moet worden uitgevoerd. Bij Hazekamp parket hebben we de juiste ervaring in huis om uw vloer snel en vakkundig te leggen. Bekijk ons assortiment of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen of advies?

Wij hebben jarenlang ervaring met het leggen, onderhouden en renoveren van vloeren. Neem contact met ons op en laat u adviseren.