Houten vloeren en vloerverwarming

Een houten vloer en vloerverwarming waren voorheen een combinatie waarvan men dacht dat ze niet goed samen gaan.

 In principe kunnen veel vloeren op vloerverwarming worden gelegd. Zo ook houten vloeren. De juiste manier van leggen is hierin een belangrijke factor.

Vloerwarming onder een houten vloer, kan dat?

Jazeker, hout is een natuurproduct dat warmte gemakkelijk vasthoudt. Hout is echter wel een product dat ‘werkt’ onder temperatuurverschillen. Daarom zijn niet alle houten vloeren goed te combineren met vloerverwarming. Ook de manier van leggen heeft invloed op de mogelijkheden.

Welke parketten gaan goed en minder goed samen met vloerverwarming?

Een parketspecialist heeft meerdere vloeren in zijn assortiment en u twijfelt wellicht over welke houten vloer u het liefst in de woonkamer heeft liggen. Aan de hand van deze opsomming helpen we u een handje.

Geschikt voor vloerverwarming

Vast verlijmde parketvloeren

Vast verlijmde vloeren zijn ideaal om te gebruiken met vloerverwarming. Deze vloeren worden namelijk verlijmd op de bestaande ondervloer waardoor het hout niet ‘werkt’ onder de temperatuurverschillen.

Traditioneel parket

Traditioneel parket wordt gespijkerd en verlijmd aan de ondervloer. De bekendste traditionele parketvloeren zijn het ‘tapis’ en ‘bourgogne’ parket dat bestaat uit een toplaag van hout en een onderlaag van mozaïek. Met het tapis en bourgogne parket kunnen de mooiste patronen worden gelegd zoals het: visgraat-, Hongaars punt- en blokpatroon.

Q2 tweelaags parket

Het Q2 tweelaags parket is de nieuwste generatie parketvloeren. Zoals de naam als zegt bestaat dit parket uit 2 lagen en kan het daarom gemakkelijk verlijmd worden op de bestaande betonnen ondervloer. De ondervloer moet echter wel goed vlak zijn. Dit type vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming omdat de lagen zo dun zijn dat er bijna geen weerstand is.

Helaas kan niet elke houten vloer goed gelegd worden in combinatie met vloerverwarming.

Minder geschikt voor vloerverwarming

Zwevende parketvloeren/ lamelparket

Lamelparket wordt bijna altijd zwevend gelegd. Deze vloer is door middel van het kliksysteem gemakkelijk en snel zelf te leggen. Voor vloerverwarming is het alleen minder handig. Doordat het ‘zweeft’ wordt de warmte tegengehouden en is het rendementsverlies hoog.

Massieve vloeren

Massieve planken zijn meestal vrij dik (20-22mm). Deze dikte zorgt er voor dat er een groot rendementsverlies is. Het wordt daarom niet aangeraden om deze vloer te leggen in combinatie met vloerverwarming.

Welke houtsoorten gaan goed samen met vloerverwarming?

Nu duidelijk is welke parketvloeren goed samen gaan met vloerverwarming is het ook belangrijk om het juiste houtsoort te kiezen. In Nederland is eikenhout zeer populair. Gelukkig maar want dit type hout is zeer geschikt voor vloerverwarming.

Minder geschikte houtsoorten zijn de lichtere houtsoorten zoals: maple, beuken en essen. Ook hardere houtsoorten als jatobam, robijn en muteneye worden niet aangeraden. Deze houtsoorten zijn minder stabiel waardoor ze snel reageren op veranderde omstandigheden van temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaan er sneller scheurtjes en naden in het hout.

GESCHIKTE HOUTSOORTEN EN MAXIMALE BREDDTE TAPIS BOURGOGNE Q2 TWEELAAGS
Afrormosia 140 mm 140 mm 140 mm
Afzelia Pachyloba 140 mm 140 mm 140 mm
Afzelia Doussie 140 mm 140 mm 140 mm
Frans eiken 140 mm 140 mm 225 mm
Eiken gestoomd 90 mm 90 mm 90 mm
Kambala 140 mm 140 mm 140 mm
Merbau 140 mm 140 mm 140 mm
Padoek 71 mm 140 mm 70 mm
Teak 90 mm 140 mm 140 mm
Panga Panga 71 mm - 70 mm
Wengé 90 mm 90 mm 90 mm

Vloerverwarmingsystemen

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen die onder de houten vloer gelegd kunnen worden. Belangrijk is om het juiste systeem te kiezen. Niet alle systemen kunnen namelijk onder onze vloeren gelegd worden.

Geschikte vloerverwarmingssystemen zijn het (conventionele) vloerverwarming, droogbouwsysteem met waterleidingen en het ingefreesde vloerverwarmingssysteem met waterleidingen. Minder geschikte installaties zijn de elektrische- en infrarood vloerverwarmingen.

Het opstookprotocol

Nu kan uw parketvloer bijna gelegd worden, de ondervloer zal eerst moeten voldoen aan een aantal criteria. Wat is de aanvoertemperatuur van het water? Is de draagvloer wel geschikt? Om hier antwoord op te geven gebruikt een parketspecialist een opstookprotocol.

Het opstookprotocol houdt in dat de vloerverwarming voor het eerst wordt aangezet. Dit is belangrijk om een aantal redenen:
• Eventuele gebreken in het watersysteem worden zichtbaar
• Bouwvocht verdwijnt uit de ondervloer
• Of de bouwvloer juist is aangebracht. Hierbij is zicht op de installatie belangrijk.

Stapsgewijs opwarmen
Stap 1: Zet de vloerverwarming op 20 graden
Stap 2: Verhoog elke dag met 5 graden tot 45 graden
Stap 3: Draai het proces om. Begin met 45 graden en verlaag elke dag met 5 graden
Stap 4: Neem 2 dagen pauze
Stap 5: Herhaal dit proces

Laat u inlichten door de parketspecialist en neem het opstookprotocol serieus. Dit is essentieel voor een goed eindresultaat. Neem dus geen risico en pas bijvoorbeeld uw verhuisplanning aan op de omstandigheden!

Waar op te letten als de vloer is gelegd

Een houten vloer gedijd het beste bij een temperatuur van 21 graden en een luchtvochtigheidsgehalte tussen de 45-65%. Wanneer de luchtvochtigheid daalt zal de vloer uitdrogen en kunnen er naden ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid zal de vloer vocht opnemen en gaan bollen.

In de herfst en zomer is het vaak geen probleem om deze omstandigheden binnen de marge te houden. Maar in de winter gaat de kachel weer aan en dat daalt de luchtvochtigheid. Met vloerverwarming komt de warmte van boven en van onderen. Dit zorgt voor extra uitdroging. In dit geval is het handig om een hygrometer te plaatsen, waardoor u de luchtvochtigheid kunt meten, en een luchtbevochtiger om de juiste omstandigheden op peil te houden.

Hazekamp Parket

 Bij het uitzoeken van een vloer met de mogelijkheid tot vloerverwarming komt veel kijken. Laat u daarom adviseren door een specialist. De specialisten zijn te herkennen aan het vignetlabel. Hazekamp Parket is in bezit van dit label en staat klaar voor al uw vragen. Neemt contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Kom langs en bekijk onze vloeren in onze showroom in De Bilt. Ons verkoopteam heeft veel ervaring en helpt u graag om de juiste keuze te maken.

Bel ons op 030-6332691, vul ons contact formulier in of kom langs in onze showroom.

naar contact