✓ Deskundig advies op maat
✓ Ruim aanbod in onze showroom
✓ Grote collectie hout én PVC

Hazekamp Parketvloeren

Vloerverwarming

Verwarming onder een houten vloer was voorheen een combinatie waarvan men dacht dat ze niet goed samen gaan.

Tegenwoordig werkt bijna elke hout soort werkt goed met vloerverwarming.  Zo ook houten vloeren. Waar moet een vloer aan voldoen? Wij leggen het uit en beantwoorden alle vragen. 

Vloerwarming onder een houten vloer, kan dat?

Jazeker, hout is een natuurproduct dat warmte gemakkelijk vasthoudt. Hout is echter wel een product dat ‘werkt’ onder temperatuurverschillen. De houten vloer kan gaan uitzetten bij veel warmte. 

Daarom zijn niet alle houten vloeren goed te combineren met vloerverwarming. Ook de manier van leggen heeft invloed op de mogelijkheden. 

Meer over vloerverwarming met een houten vloer, de kosten van het plaatsen en soorten hout die hierbij passen lees je in onze blog.

Welke parketten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Een parketspecialist heeft meerdere vloeren in zijn assortiment en u twijfelt wellicht over welke houten vloer u het liefst in de woonkamer heeft liggen. Welke parketten zijn geschikt en welke parketten zijn juist minder geschikt? Wij hebben het antwoord!

Geschikt

Vast verlijmde vloeren zijn ideaal om te gebruiken met vloerverwarming. Deze vloeren worden namelijk verlijmd op de bestaande ondervloer waardoor het hout niet ‘werkt’ onder de temperatuurverschillen.

Traditioneel parket wordt gespijkerd en verlijmd aan de ondervloer. De bekendste traditionele parketvloeren zijn het ‘tapis’ en ‘bourgogne’ parket dat bestaat uit een toplaag van hout en een onderlaag van mozaïek. Met het tapis en bourgogne parket kunnen de mooiste patronen worden gelegd zoals het: visgraat-, Hongaars punt- en blokpatroon.

Het Q2 tweelaags parket is de nieuwste generatie parketvloeren. Zoals de naam als zegt bestaat dit parket uit 2 lagen en kan het daarom gemakkelijk verlijmd worden op de bestaande betonnen ondervloer. De ondervloer moet echter wel goed vlak zijn. Dit type vloer is zeer geschikt omdat de lagen zo dun zijn dat er bijna geen weerstand is.

Minder geschikt

Lamelparket wordt bijna altijd zwevend gelegd. Deze vloer is door middel van het kliksysteem gemakkelijk en snel zelf te leggen. Voor verwarming onder de vloer is het alleen minder handig. Doordat het ‘zweeft’ wordt de warmte tegengehouden en is het rendementsverlies hoog.

Massieve planken zijn meestal vrij dik (20-22mm). Deze dikte zorgt er voor dat er een groot rendementsverlies is. Het wordt daarom niet aangeraden om deze vloer te leggen in combinatie met vloerverwarming.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Nu duidelijk is welke parketvloeren goed samen gaan met verwarming is het ook belangrijk om het juiste houtsoort te kiezen. In Nederland is eikenhout zeer populair. Gelukkig maar, want dit type hout is zeer geschikt.

Minder geschikte houtsoorten zijn de lichtere houtsoorten zoals: maple, beuken en essen. Ook hardere houtsoorten als jatobam, robijn en muteneye worden niet aangeraden. Deze houtsoorten zijn minder stabiel waardoor ze snel reageren op veranderde omstandigheden van temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaan er sneller scheurtjes en naden in het hout.

Meer hierover leest u ook in onze blog over vloerverwarming in combinatie met een houten vloer.

geschikte houtsoorten

Vloerverwarmingsystemen

Er zijn verschillende soorten verwarmingssystemen die onder de houten vloer gelegd kunnen worden. Het is belangrijk om het juiste systeem te kiezen. Niet alle systemen kunnen namelijk onder houten vloeren gelegd worden.

Geschikte verwarmingssystemen zijn het (conventionele) droogbouwsysteem met waterleidingen en het ingefreesde verwarmingssysteem met waterleidingen. Minder geschikte installaties zijn de elektrische- en infrarood verwarmingsystemen.

Het opstookprotocol

Nu kan uw parketvloer bijna gelegd worden, de ondervloer zal eerst moeten voldoen aan een aantal criteria. Wat is de aanvoertemperatuur van het water? Is de draagvloer wel geschikt? Om hier antwoord op te geven gebruikt een parketspecialist een opstookprotocol.

Het opstookprotocol houdt in dat de verwarming voor het eerst wordt aangezet. Dit is belangrijk om een aantal redenen:
• Eventuele gebreken in het watersysteem worden zichtbaar
• Bouwvocht verdwijnt uit de ondervloer
• Of de bouwvloer juist is aangebracht. Hierbij is zicht op de installatie belangrijk.

Stapsgewijs opwarmen
Stap 1: Zet de verwarming op 20 graden
Stap 2: Verhoog elke dag met 5 graden tot 45 graden
Stap 3: Draai het proces om. Begin met 45 graden en verlaag elke dag met 5 graden
Stap 4: Neem 2 dagen pauze
Stap 5: Herhaal dit proces

Laat u inlichten door de parketspecialist en neem het opstookprotocol serieus. Dit is essentieel voor een goed eindresultaat. Neem dus geen risico en pas bijvoorbeeld uw verhuisplanning aan op de omstandigheden!

Waar moet u op letten als de vloer gelegd is?

Een houten vloer gedijd het beste bij een temperatuur van 21 graden en een luchtvochtigheidsgehalte tussen de 45-65%. Wanneer de luchtvochtigheid daalt zal de vloer uitdrogen en kunnen er naden ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid zal de vloer vocht opnemen en gaan bollen.

In de herfst en zomer is het vaak geen probleem om deze omstandigheden binnen de marge te houden. Maar in de winter gaat de kachel weer aan en dat daalt de luchtvochtigheid. Met vloerverwarming komt de warmte van boven en van onderen. Dit zorgt voor extra uitdroging. In dit geval is het handig om een hygrometer te plaatsen, waardoor u de luchtvochtigheid kunt meten, en een luchtbevochtiger om de juiste omstandigheden op peil te houden.

Vloerverwarming en parket

 

Bekijk hier de verhalen van Marloes en Yousef, Petra en Henk en het verhaal van Bep. Zij hebben allen een situatie meegemaakt waarbij de vraag naar vloerverwarming meespeelt. In de video’s wordt antwoord gegeven op alle vragen omtrent verwarming onder een vloer. Wat kan wel en wat lukt niet? Zijn er punten waar u op moet letten in een bestaande woning, nieuwbouw of juist in een appartement? Onze partner heeft deze video’s ontwikkelt om zo duidelijke inzichten te geven over de mogelijkheden. 

Hazekamp Parket

Bij het uitzoeken van een vloer met de mogelijkheid tot verwarming komt veel kijken. Laat u daarom adviseren door een specialist. De specialisten zijn te herkennen aan het vignetlabel. Hazekamp Parket is in bezit van dit label en staat klaar voor al uw vragen. Neemt contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Vragen of advies?

Wij hebben jarenlang ervaring met het leggen, onderhouden en renoveren van vloeren. Neem contact met ons op en laat u adviseren.