✓ Deskundig advies op maat
✓ Ruim aanbod in onze showroom
✓ Grote collectie hout én PVC

Hazekamp parket

Vloerverwarming houten vloer

Voorheen werd gedacht dat houten vloeren niet te combineren waren met vloerverwarming. Tegenwoordig weten we dat vloerverwarming prima samen gaat met een houten vloeren. Niet alleen als bijverwarming maar ook als hoofdverwarming. Omdat er nog steeds veel vragen worden gesteld over de combinatie van vloerverwarming onder een houten vloer behandelen we hier de 6 meest gestelde vragen.

Vloerverwarming houten vloer


Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Helaas zijn niet alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming. Toch zijn de meest populaire houtsoorten zoals eiken, noten bamboe, merbau, teak, padoek en afzelia goed te combineren met vloerverwarming. Ons traditioneel parket, afkomstig van parketspecialist Lieverdink, wordt verlijmd en gespijkerd op de ondervloer waardoor de vloer niet zal reageren op luchtvochtigheidsverschillen. Maar wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

Eikenhout is de beste vloer voor vloerverwarming

Eikenhout leent zich perfect voor de combinatie met vloerverwarming, mits deze niet te dik en niet te breed is. Als u voor een houten vloer vloerverwarming combinatie kiest, laat het hout dan acclimatiseren. Eikenhout is weliswaar een houtsoort dat weinig reageert. Toch kan het hout door warmte, kou en luchtvochtigheid iets gaan werken. Om kieren of erger te voorkomen kunt u het beste de vloer laten wennen aan de ruimte voordat deze gelegd wordt. 

Notenvloer vloerverwarming

De kleur van een Noten vloer is sterk afhankelijk van de afkomst. Notenhout is van lichtgrijs tot warm donkerbruin en alle tinten daartussen beschikbaar.  Noten is loofhout met een matige werking. Vloerverwarming is dan ook geschikt voor Noten vloeren. Let daarbij wel op het stookprotocol dat u thuis gebruikt. Het hout kan namelijk net als Eiken gaan werken. Net als Eiken, is Noten een houtsoort die nauwelijks reageert op de warmte van een vloerverwarming en is dus een perfecte combinatie. 

Overige vloersoorten met vloerverwarming

Natuurlijk zijn er nog tal van andere houtsoorten die goed te combineren zijn met vloerverwarming. Mocht u hierover vragen hebben of benieuwd of uw favoriete houtsoort te combineren valt met vloerverwarming? Wij geven u graag advies. 

Wat zijn de kosten voor vloerverwarming houten vloer?

De kosten voor vloerverwarming zijn variabel. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal vierkante meters waar de vloer en vloerverwarming gelegd moet worden.

Bent u benieuwd wat de precieze kosten zijn voor het leggen van vloer met vloerverwarming? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij adviseren u graag over de best mogelijke opties.

Kan een vloerverwarming op een bestaande vloer?

Vloerverwarming aanleggen onder een bestaande vloer is mogelijk op twee manieren. U kunt over de huidige vloer een nieuwe laag isolatiemateriaal laten leggen (vaak folie), een wapeningsnet, de warmteleidingen en betoncement of gips om de vloer af te werken. Daar bovenop kunt u dan tegelen of laminaat leggen. U moet er in dat geval wel rekening mee houden dat u extra opbouwhoogte nodig hebt. Dit zijn vaak enkele centimeters.

Een andere manier om je bestaande vloer te voorzien van verwarming is infrezen. Hierbij wordt in de bestaande betonnen vloer, door middel van een verspanende beweging, sleuven gemaakt waarin de leidingen van de vloerverwarming komen te liggen. Dit gebeurt in een slakkenhuis patroon, waardoor aan- en afvoerleidingen naast elkaar kunnen liggen. Deze manier is kostenbesparend en zeer efficiënt.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Vloerverwarming kan bestaan uit bij- en hoofdverwarming. Bij bijverwarming wordt er nog steeds gebruik gemaakt van een kachel of wandradiator. Bij hoofdverwarming wordt alleen gebruik gemaakt van de vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

  • Vloerverwarming verbruikt minder energie dan radiatoren omdat de CV ketel minder hoge temperaturen hoeft te leveren.
  • Omdat via vloerverwarming de warmte beter wordt verdeeld over de ruimte ervaart u sneller een comfortabel gevoel en kan de thermostaat gemiddeld 2 graden lager gezet worden dan met radiatorverwarming.
  • Zonder radiatorverwarming heeft u meer ruimte in uw huis. Vloerverwarming is namelijk volledig onzichtbaar.
  • Doordat vloerverwarming werkt met stralingsruimte zal stof minder snel worden verspreidt door de woning.
  • Vloerverwarming biedt veel comfort en is dus ideaal als je in de winter lekker op je blote voeten door het huis wilt lopen.

Hoe erg werkt een houten vloer op vloerverwarming?

Ja, een houten vloer werkt onder verschillende temperaturen. Onze vloeren zijn getest op deze verschillende temperaturen en zijn dus uitstekend te combineren met vloerverwarming. Wat belangrijker is voor een houten vloer is de luchtvochtigheid.
Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen bij een houten vloeren scheuren en naden ontstaan. Bij voorkeur is de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%.

Hazekamp Parket

Vloerverwarming en houten vloeren gaan dus prima samen. Niet alleen geeft vloerverwarming comfort en warmte maar het bespaart je op termijn ook kosten. Meer weten over vloerverwarming of ben je op zoek naar een vloer die gelegd kan worden op vloerverwarming? Dan bent u bij Hazekamp Parket aan het juiste adres. U kunt contact met ons opnemen of lees alles over vloerverwarming met houten vloeren op deze pagina.

Vragen of advies?

Wij hebben jarenlang ervaring met het leggen, onderhouden en renoveren van vloeren. Neem contact met ons op en laat u adviseren.